مجلس خبرگان از نگاه امام خمینی
مجلس خبرگان یکی از نهادهای عالی است که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران پیش بینی شده و سه وظیفه مهم شناسایی، انتخاب نظارت بر رهبر را عهده دار می باشد. اعضای این نهاد عالمانی متعهدند که از سوی مردم برگزیده می شوند.
به همان اندازه که رهبری در نظام اسلامی جایگاهی رفیع و بلند دارد مجلس خبرگان نیز، که وظیفه از در ارتباط با رهبری است، مهم و ارزشمند است.
امام خمینی(قده)به عنوان معمار و بانی انقلاب اسلامی از سالهای نخستین شکل گیری این نهاد، به تبیین جایگاه این مجلس و تشویق و ترغیب مردم به حضور در انتخاب خبرگان پرداخت و نیز خبرگان منتخب مردم را به دقت در انجام وظیفه توصیه فرمود.
دراین جا گزیده ای ازسخنان امام در پنج محور عرضه می گردد:
1- 1- جایگاه مجلس خبرگان
امام در قسمتی از پیامی که به هنگام گشایش اولین دوره ی مجلس خبرگان ارسال داشتند، فرمودند:
“… و اکنون شما ای فقهای شورای خبرگان و ای برگزیدگان ملت ستم دیده در طول تاریخ شاهنشاهی و ستم شاهی، مسؤولیتی را قبول فرمودید که در رأس همه مسؤولیت ها است و آغاز به کاری کردید که سرنوشت اسلام و ملت رنج دیده و شهید داده و داغ دیده [ در] گرو آن است.”
2- 2-شرکت مردم در انتخابات
امام بارها و بارها بر حضور مردم در انتخابات خبرگان سفارش اکید داشتند:
« امروز در ملت ما مطرح است قضیه مجلس خبرگان برای تعیین رهبری. این مسأله ای است که نباید ملت ایران برای آن، کم ارج قائل باشد. الان یک دسته- از قراری که شنیدم- دوره افتاده اند که این مجلس خبرگان نباید باشد، برای این که تضعیف رهبری است.مجلس خبرگان، تقویت رهبری است، گول این حرف ها را نخورند، باید همه وارد بشوند، این یک تکلیف است.»
در جمع دانشجویان عضو دفترتحکیم وحدت و انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه های سراسر کشور فرمودند:
” البته مسائل زیادی در پیش داریم و شما در پیش دارید که باز شیاطین دوره افتاده اند و نمی خواهند بگذارند این مسائل تحقق پیدا کند. یکی همین مجلس خبرگان است که امروز محل ابتلای همه ات. مجلس خبرگان یک مجلسی است که باید شما و ملت بدانند که این مجلس پشوانه ی کشور است برای حفظ امنیت کشور و حفظ استقلال کشر و حفظ آزادی برای کشور و اگر مسامحه در این امر بشود، یک تقصیری است که ممکن است جبران بعدها نشود این تقصیر. باید همان طوری که اعلام می کنند و آن روزی که اعلام می کنند، آقایان بروند و افرادی را که تعیین کرده اند بزرگان، به آن ها رأی بدهند و کسانی هم که خودشان میل دارند که رأی بدهند بروند و شرکت بکنند، در آرا آزادند، هرکس را می خواهند انتخاب کنند، ولیکن شرکت داشته باشند.”
و پیامی که به مناسبت انتخابات مجلس خبرگان صادر کرده اند، نوشتند:
“… و لهذا تعیین خبرگان و فقیه شناسان از تکالیف بزرگ الهی استو هیچ کس را عذری در مقابل اسلام و پیشگاه خداوند قهّار نخواهد بود و من تکلیف خود را در این موضوع ادا نمودم و همان طور که قبلاً تذکر دادم مردم در دادن رأی به اشخاص واجد شرایط آزاد هستند و هیچ کس را حق الزام کسی نیست و من امیدوارم که ملت شریف ایران در این امر مهم الهی که انحرفان از هر چیزی بیش تر با آن مخالفت کرده و می کنند و این نیز از اهمیت آن است، یک دل و یک جهت در روز انتخابات به سوی صندوق ها هجوم برند و آرای خود را به صندوق ها بریزند.”
در وصیت نامه سیاسی- الهی نیز بر این تأکید ورزیدند:
“در وصیت من به ملت شریف آن است که در تمام انتخابات چه انتخاب رئیس جمهور و چه نمایندگان مجلس شورای اسلامی و چه انتخاب خبرگان برای تعییین شورای رهبری یا رهبر در صحنه باشند."
صفحات: 1· 2